GESCHIEDENIS

GESCHIEDENIS

Villa de Haer is in 1881 gebouwd in opdracht van textielfabrikant Christiaan Maurits Gelderman als woonhuis. Het landhuis is een ontwerp van de architect J. Moll en in eclectische stijl vormgegeven. Het pand is in 1927 verbouwd, waarschijnlijk naar ontwerp van architect Andries de Maaker. De monumentale villa ademt in al haar facetten de rijke Twentse textielhistorie. Zodra u de oprijlaan op rijdt wordt u vanzelf nieuwsgierig en bijzonder geïnteresseerd in wat u te wachten staat.

Authentieke “Haerkamer”

In de zijgevel van het pand is een monumentale natuurstenen entreepartij met zandstenen omlijsting in Um 1800-stijl verwerkt. Via de mahoniehouten toegangsdeuren komt u in de centrale hal met marmervloer en een imposant trappenhuis. Aan het einde van de hal bevindt zich de “Haerkamer”, de voormalige woon- en eetkamer, een echte herenkamer. Deze is in Engelse stijl ingericht met een monumentale open haardpartij.

“Napoleonshoed” als vijver

Villa de Haer staat in een zeer fraaie parkachtige tuin met hoge bomen en een vijver in de vorm van een “Napoleonshoed” met aan de rand een eendenhuisje in stijl vormgegeven als zijnde de rozet op de steek van Napoleon. De tuin is omstreeks de jaren 1920-1921 opnieuw aangelegd door landschapsarchitect Pieter Hermannus Wattes.
Het landhuis is erkend als rijksmonument vanwege de gaafheid van zowel het exterieur als van het interieur, waarvan het meren deel nog in authentieke staat zijn. Ook de samenhang tussen het gebouw en de tuin speelde een rol bij de aanwijzing tot rijksmonument.
Bij Villa de Haer bevindt zich een mammoetboom uit 1880 van 33 meter hoog en staat daarmee in de top drie van de hoogste bomen van Nederland. Het landgoed is een geliefde fotoplek. Het koetshuis (Haerstraat 110) is in dezelfde tijd als de villa gebouwd.

CONTACT